Ez már nem szerelem
Megtévesztő viselkedés
Hová lett az a gondolatolvasó, rajongásig szeretni tudó férfi? Az ápolt, jól öltözött, jó modorú partner, akit kezdetekben megismertem?
Ezt is kérdezhetik azok a nők, akik azzal szembesülnek, hogy milyen mélységeket élnek át hosszú ideje egykori szerelmük mellett. A férfiak körében gyakoribb az a személyiségzavar, ami először nem látható, miközben épp ez a csapdája a pszichopata viselkedésnek.
A férfi, akiről kislányként is lehet ábrándozni, kezdetben elbűvöli a nőt. Visszatükrözi igényeit, reményeit és álmait, azt a látszatot keltve, hogy mennyire összeillőek. Elhiteti, mennyire sok közös van bennük, és a tökéletes társat látja benne.  Aztán olyan játszmába vonja be partnerét, amiben természetesen ő az áldozat. Mindig vele bánik rosszul minden nő, sajnáltatja magát, miközben mindez csak manipulációjának a része. Addig mutat empátiát a másik ember iránt, amíg felméri, mire van szüksége. Sajnos nincs belátása a megbántásra. Nem veszi figyelembe mások jogait, az igazmondás, felelősségvállalás, a társadalmi normák tiszteletben tartása gyakran nem ismert számára. Abban az esetben, ha valaki rájön arra, hogy átírja a valóságot, elutasítóvá, kritikussá válik. Gyakran büntet, érzelmi zsarolással korlátoz. Mindaddig működik a kapcsolat, amíg megkapja a csodálatot, a kizárólagos figyelmet. Hatalmát nem ritkán erőszakossággal, verbális bántalmazással tartja fent.
Bántalmazó kapcsolatnak nincs értelme

Az ilyen társ mellett élő nők gyakran elveszítik önbecsülésüket és bátorságukat, hogy tovább tudjanak lépni. Miközben rémálmok, szorongások nehezítik az életüket akár hétköznapi szinten, aközben megjelenik az önvád, a „mit nem csináltam jól”, a „hogy nem vettem észre” gondolatok önmarcangoló fájdalma.
Mindig szem előtt kell tartani, hogy a szóban megfogalmazott, érzelmeket romboló lelki bántás okozta fájdalom is ártalmas. Ilyen kapcsolatot választani pedig nem érdemes.