A súlyproblémák lelki hátteréről férfiaknak és nőknek

 

Milyennek látom magam?
Amikor súlyproblémákról, elhízásról beszélünk, általában a nők kampányszerű fogyókúrája jut eszünkbe, holott érdemes odafigyelni a lelki hátterére is. Mintegy társadalmilag rögzült sztereotípiaként jelenik meg a szemünk előtt a nők súlyfelesleggel való küzdelme. Azonban ideje arról is beszélni, hogy ez, illetve más evés- és testképzavarok a férfiakat is érintenek, habár erről kevesebb szó esik.
Az elhízás egy védekező mechanizmus, az étkezéssel kompenzál az illető. A túlsúllyal egy falat épít maga köré. Egy rossz élethelyzet is kiválthatja, amikor szeretne valamitől, vagy valakitől elhatárolódni. Ebbe az esetben természetesen nem tudatosan történik a súlygyarapodás.
Gyakran előfordul, hogy az érzelmeket nem tudja megélni, nem fejezi ki a haragját, eszik, ha ideges, eszik, ha öröm éri. Minden nehezebb helyzetre az evést találja megoldásként. Egyik oki háttere lehet a családi minta, amikor a szülő étkezéssel jutalmaz. Ez korán bevésődik, amikor azt tanulja meg a gyermek, hogy ha valami jót tesz, akkor jutalmul valami finomságot kap.

A szülői minta is meghatározó, a gyermek „leutánozza” szülei evéshez való attitűdjét, viszonyulását. Érdemes tehát tudni, hogy mindez nem kizárólag a felnőttek problémája, már a fiatal korosztály körében is megmutatkoznak a figyelmeztető jelek, akár konkrét tünetekkel.
A sikertelen fogyókúra háttere

Az a tapasztalat, hogy olykor hibavalónak tűnnek a diéták, az edzések, nem tud hatékony vagy tartós súlycsökkenés bekövetkezni. Ekkor pszichés hátteret feltételezünk. Érdemes körbejárni, hogyan viszonyulna az új külsőhöz, milyen tudatos, netán tudattalan félelmek tartják vissza a változástól a fogyni vágyót.  A diéta tartása és a rendszeres testmozgás akarat kérdése is, azonban ahhoz talán még több kell, hogy szembe merjünk nézni önmagunkkal.
A nők mellett a férfi testideáloknak is megvan a történetük. A fitneszipar, a férfi kozmetikumok ipara egyre elterjedtebb, és bizony a férfiak körében is jelen vannak az evés- és testképzavarok.