Függünk, vagy nem függünk?
A függőség súlyosan és tartósan visszaeső viselkedés, melyben a játék elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben. Több annál, mint hogy a gyerek, vagy felnőtt szeret játszani.

A számítógépes függés (mint minden más) egy segélykiáltás. Feltételezhető, hogy valamilyen érzelmi szempontból elhagyatottnak érzi magát az érintett. Egy hiánynak a pótlása. Általában a „függő” személy nincs tisztában ezzel, nem tudatos számára, hogy miként van összefüggésben cselekedete és lelki hátterének dinamikája. Kipróbál valamit, ami mások számára érdekes, s ha megtetszik, gyakrabban játszik vele. Egy új élmény, ami örömöt jelenthet – kezdetben.

Vajon hogyan látja a felnőtt a gyermekét, netán felnőtt társát a játék bűvöletében?

Játékfüggőség

Azt tapasztalja, hogy egyre több időt tölt vele, életének napi ritmusába beépült. Kezdi elhanyagolni az addigi más, kedvelt időtöltését, vagy bármi mást, ami addig fontos volt számára. Csak a játékról beszél élvezettel, hogy kivel, miben, milyen eredményeket ért el. A baráti, családi és más társas kapcsolatai kezdenek elsivárosodni. Romlik a tanulási motiváció, az iskolai eredmény, a felnőtt életben a munkához való viszony is megváltozik. Torzulhat a játékos realitásérzéke, a siker forrása kizárólag a játékban rejlik. Ha bárki szóvá teszi a környezetében aggodalmát, vagy nemtetszését, erős indulattal reagál.

Nézzük, hogy mit él meg mindeközben a játékos? Nem tudja elképzelni az életét a játék nélkül, akadályoztatás esetén lehangolt, szorong, olykor erős indulati kitörései vannak. Ő a legkevésbé sem érzi problémának azt, amit a környezete annak vél. Azt élheti meg, hogy senki nem érti őt, kapcsolatai konfliktusokkal terheltek. A hangulata ingadozó, gyakran fáradt, megfeledkezik alapvető szükségletekről, mint a rendszeres evés, ivás, megfelelő mennyiségű pihenés.

Mindaddig, amíg a játékkal töltött idő jól kontrollált, és nem történik minőségi romlás a játékos életében, addig nincs nagy baj.

E szórakozási forma nyújtotta előnyöket érdemes felfedezni. Ilyen lehet néhány példaként, hogy bővülhet általa az angol szókincs, igénybe veszi a logikus gondolkodást, javítja a reakciókészséget, a problémamegoldó gondolkodásra is pozitív hatással bírhat.

Ha ezeken túl, vagy sokkal inkább ezek helyett az önmegvalósítás kizárólagos lehetőségét nyújtja a játék, akkor érdemes feltárni az okot, s hatékonyan beavatkozni, akár szakember segítségével.