Szeretettel örökbe
Az örökbefogadást az első gondolattól számíthatjuk, amikor megfogalmazódik a leendő szülőkben az érzés, hogy akár ilyen formában is képesek lennének sajátjukként nevelni.

Ha megkérdeznénk az embereket, szerintük mikor válik anyává egy nő, az esetek nagy többségében egyszerűnek tűnő válaszként felelnék: Természetesen akkor, amikor világra hozza gyermekét.

A dolog azonban korántsem ilyen egyszerű. A szülés pillanata vitathatatlanul hozzájárul a fizikai anyaság kezdetéhez, de a pszichológiai megszületés hosszabb időn keresztül és több fázison át tart, mint a vajúdás és a szülés.

Egy nő akkor is anyának érezheti magát, ha kimarad a naturális szülés folyamatából, így például az altatásos császármetszés vagy örökbefogadás esetén.

Az örökbefogadás egy életre szóló elköteleződést jelent, amelyhez egy hosszadalmas út vezet. 

Az, hogy ki hogyan jut el az örökbefogadás gondolatáig, nagyon különböző lehet.

A sorsok különbözőek

Az az örökbefogadó szülő, aki még saját fel nem dolgozott problémáival küzd, nehezen tud biztonságos légkört biztosítania gyermekének, miközben őt kellene segíteni a korai veszteségélményének feldolgozásában. Az apáknak sem könnyű, olykor nehéz elfogadniuk, hogy ne ők vigyék tovább a vérvonalat.

Utód nélkül

Az örökbefogadás nehézségeiről, az azzal járó speciális élethelyzetekről sok esetben nincs, aki mintául szolgálhatna, hacsak nem történt a közvetlen közelében, netán a családjában adoptálás.

Szintén nagy különbség, hogy míg egy vér szerinti gyermekét váró anyának és apának rendelkezésre áll kilenc hónap felkészülési idő, amikor elindul egy kölcsönös egymásra hangolódás, addig a másik esetben akár váratlanul is megérkezhet az új családtag. Az örökbefogadott gyermekek és szüleik közötti kötődés más alapokra épül, mint általában.

A korai élettörténet jelentősége

Az új családtag elfogadásához szükségszerű lenne a gyermek korai élettörténete is. A gyerekek életében többnyire van egy olyan időszak, amikor még nem örökbefogadott családjukban élnek, hanem édesanyjukkal, vagy éppen nevelőszülőknél. Élettörténetének akkor is meghatározó része a vér szerinti szülő, ha nem nevelte őt.

Fontos a biológiai anyához való viszonyulás lélektanilag, hiszen jelentősége van a mondatokon túl a gondolatoknak, a róla való vélekedésnek, az érzelmek üzenetének.

Negatív sugalmazások esetén a gyermek énképe identitásának alakulása is sérülhet. Hiszen ha őt olyan ember szülte, akiről a szeretteinek rossz véleménye van, akkor ő milyen mértékben szerethető és fogadható el?

Titokban felnőni

Az örökbefogadási folyamat egyik legsérülékenyebb és talán legnehezebb pontja, az örökbefogadásról történő nyílt kommunikáció. Örök kérdés, hogy mikor és miként beszéljenek erről a szülők.

Család

Fontos, hogy a gyermek előtt nem lehet titok családba kerülésének története.

Sok esetben a halogatás oka a megfelelő alkalom, vagy a gyermek életkori érettségének kivárása. Biztos, hogy ezek a meghatározó szempontok? Egy biztos, a gyerek által megérzett titok bizalmatlansághoz, bizonytalan érzelmi légkörhöz vezet. Ennek pedig komoly következményei lehetnek akár gyerekkorban, akár felnőtt életében egyaránt.

Örökbe kötődni, csak őszinte kapcsolatban lehetséges.