Könyvajánló: Az Alzheimer-kóros betegek gondozása

Kedves Olvasóm!

Dr. Günter Krämer gyakorlati tanácsait tartalmazó „Az Alzheimer-kóros betegek gondozása” című könyve mindazok számára hasznos olvasmány, akiknek közvetlen vagy távolabbi környezetében él Alzheimer-beteg, és akik munkájuk során találkoznak a kórral.

A beteg végső elvesztése előtt, meg kell gyászolni az egészség elvesztését, s megtanulni elfogadni, hogy ezentúl már semmi nem lesz a régi. Ez egy hosszú, küzdelmes folyamat.

A legtöbb hozzátartozó szempontjából egy családtag Alzheimer-kórban bekövetkezett megbetegedésénél a legnagyobb problémát az érzelmi megterhelés jelenti. 

– Számomra ez a legfontosabb üzenete a könyvnek, ami miatt most ajánlom.

A gondozást végző hozzátartozók számára a mindennapokban számos szituáció jelent bizonytalanságot, és okoz bűntudatot. A mi lett volna, a helyesebb lett volna kezdetű kétségek, a miért nem tudtam ezt vagy azt másképpen csinálni típusú tépelődések megnehezítik az egyébként is megterhelő helyzeteket, a viszonyulást a beteghez, és a többi családtaghoz.

Ez a könyv sok praktikus segítséget nyújt a hétköznapok apró történései között, miközben a szerző – egyfajta támaszt nyújtva – elismeri a családtagok jogos érzelmi hullámzásait.

A könyv nem új, 1999-es kiadású, azonban – ha a statisztikai adatok változtak is -, a betegséghez kapcsolódó tünetek, a gyakorlati tanácsok ma is hitelesek.